Трансформація публічного управління в Україні під тиском затяжних активних бойових дій та цифровізації - Ситник, Тарас (Академічні візії, 2026)
Анотація. Метою статті є комплексне розкриття того, як затяжні активні бойові дії та цифровізація змінюють зміст, інструменти й організацію публічного управління в Україні. Об’єктом дослідження є процеси трансформації публічного управління в Україні в умовах тривалого воєнного тиску та інтенсивного розвитку цифрових сервісів і управління на основі даних. В статті досліджено трансформацію публічного управління в Україні під тиском затяжних активних бойових дій та цифровізації, що одночасно змінює пріоритети державної політики, прискорює управлінські цикли та підвищує вимоги до стійкості інституцій. Визначено, що тривалий воєнний тиск переводить значну частину управлінських процесів у режим безперервного реагування, у якому критичними стають швидкість ухвалення рішень, узгодженість дій різних рівнів влади та здатність підтримувати базові публічні послуги навіть за умов пошкоджень інфраструктури, переміщення населення та дефіциту ресурсів. Охарактеризовано зміни управлінської архітектури, які проявляються у посиленні міжвідомчої координації, у переосмисленні розподілу повноважень між центральними органами влади та громадами, а також у переході до більш гнучких процедур, що зменшують адміністративні затримки без втрати законності. Встановлено, що поєднання антикризового управління та відновлювальних програм формує потребу у прозорих критеріях пріоритезації, у механізмах швидкого перерозподілу фінансів і матеріальних ресурсів, а також у коротких циклах перегляду рішень відповідно до змін безпекової ситуації. Доведено, що кадрова стійкість є одним із головних чинників керованості, оскільки мобілізація, переміщення працівників та тривале перевантаження підвищують ризики помилок, тому необхідними є ротації, навчання кризовим процедурам, підтримка команд і управління вигоранням. Обгрунтовано, що цифровізація в умовах війни виконує функцію інструмента безперервності держави, забезпечуючи дистанційне надання послуг, електронний документообіг, інтеграцію даних між відомствами, аналітичну підтримку управлінських рішень і зрозумілі канали комунікації з громадянами.