Сучасні освітні платформи як засоби вдосконалення професійного розвитку учасників освітнього процесу - Гелеш, Анна Валентинівна; Богаченко, Владислав Костянтинович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Статтю присвячено розгляду сучасних освітніх платформ як засобів вдосконалення професійного розвитку учасників освітнього процесу. У результаті дослідження зʼясовано, що освітні платформи для вдосконалення професійного розвитку є надзвичайно актуальними у сучасній системі освіти, адже умови воєнного стану часто обмежують традиційні форми підвищення кваліфікації, а онлайн-платформи стають ефективним засобом підтримки професійного зростання. У ході дослідження встановлено, що на сьогодні існує значна кількість різноманітних освітніх платформ для підвищення кваліфікації, вдосконалення знань, умінь і навичок здобувачів освіти у віддаленому форматі. Особливою популярністю серед них відзначаються такі освітні платформи, як Google Classroom, Moodle та Microsoft Teams, що характеризуються різними можливостями. У підсумку дослідження виявлено, що, з огляду на численні переваги та попри окремі труднощі у використанні, освітні платформи Google Classroom, Moodle та Microsoft Teams є ефективними та практично незамінними засобами для вдосконалення професійного розвитку учасників освітнього процесу в умовах сьогодення, позначених війною та її наслідками.