Трансформація адаптивного спорту для ветеранів МВС: міжнародний досвід та стратегічні орієнтири для України - Буряк, Світлана; Дячук, Владислав; Сідельніков, Ігор; Сушков, Олег (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено генезис та інституційні моделі адаптивного спорту для осіб із бойовим досвідом. На основі компаративного аналізу досвіду країн НАТО (США, Велика Британія, Канада, Австралія) та держав із досвідом оборонних воєн (Ізраїль, Хорватія) виокремлено три ключові підходи до управління цією сферою: державно-центричний, партнерський та резиденційно-мережевий. Визначено етапи еволюції адаптивних дисциплін – від госпітальної реабілітації до глобального руху публічної дипломатії. Проаналізовано демографічне навантаження на соціальні системи та обґрунтовано необхідність створення в Україні гібридної моделі, що поєднує стабільність державних інституцій із розвитком регіональних мультифункціональних хабів. Сформульовано пропозиції щодо імплементації принципів «єдиного вікна» та сімейно-орієнтованої реінтеграції через фізичну активність.