Змагальна діяльність як фактор інтенсифікації фізичної реабілітації та професійної реінтеграції ветеранів системи МВС - Буряк, Світлана Василівна; Дячук, Владислав Вадимович; Сідельніков, Ігор Олексійович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті обґрунтовано роль змагальної діяльності як каталізатора фізичного відновлення та професійної реінтеграції ветеранів системи МВС. Досліджено трансформацію реабілітаційної парадигми від пасивної клінічної моделі до активного «атлетоцентрованого» підходу. Проаналізовано досвід міжнародних проєктів (Invictus Games, Warrior Games) та новітніх українських платформ (Strong Spirit’s Games, «ГАРТ»). Виявлено, що спортивна конкуренція сприяє відновленню професійної ідентичності офіцерів через механізми командної взаємодії, дисципліни та подолання когнітивних бар’єрів. Доведено ефективність адаптивних дисциплін, зокрема лазер-рану та силового багатоборства, у процесі підготовки ветеранів до повернення на інструкторські та аналітичні посади в структурі МВС. Визначено перспективи розбудови внутрішньовідомчих турнірів як інструменту системної адаптації захисників.