Стратегія національної безпеки як основа для формування механізму реалізації національних інтересів - Турченко, Ольга Григорівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Дослідивши підходи до розуміння «стратегії національної безпеки», генезу стратегій національної безпеки України протягом років незалежності, в статті зроблені висновки, що 1) ієрархія керівних документів в сфері забезпечення національної безпеки повинна виглядати як «стратегії – доктрини – концепції – програми – плани»; 2) стратегія національної безпеки формує цілісний механізм реалізації національних інтересів, пріоритетів національної безпеки в різних сферах, забезпечуючи стабільність і стійкість держави у різних сферах життєдіяльності та є фундаментом для розробки та впровадження інших стратегічних документів з метою забезпечення комплексного підходу до гарантування безпеки та сталого розвитку держави; 3) Стратегія нацбезпеки України 2020, порівняно з попередніми, характеризується більш чітким визначенням стратегічних напрямів, комплексним розумінням потреби забезпечення безпеки через боротьбу з загрозами та небезпеками прогнозуванням, попередженням, виявленням, убезпеченням «негативних наслідків».