Конституційно-правові засади економічної багатоманітності в Україні та свобода вибору організаційних форм підприємництва - Агашков, Євгеній Олегович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню правових засад забезпечення економічної багатоманітності України в умовах післявоєнного відновлення, дерегуляції та цифрової трансформації. Обґрунтовується актуальність пошуку ефективної моделі правового регулювання господарської діяльності після скасування Господарського кодексу України у 2025 році. Проаналізовано доктринальні підходи господарсько-правової школи щодо поєднання ринкової свободи, публічного інтересу та системної організації економіки. Визначено виклики, пов’язані з оновленням законодавчої архітектури, цифровізацією економіки та необхідністю збереження різноманітності форм господарювання як конституційної засади. Сформульовано напрями модернізації правового регулювання для забезпечення стійкості економічних процесів, конкурентності та інституційної спроможності держави в умовах інтеграції до права ЄС.