Цифровізація інструментів запобігання корупційним зловживанням: досвід функціонування електронних реєстрів майнових декларацій у країнах Центрально-Східної Європи та в Україні - Усик, Роман Володимирович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті проаналізовано цифрові інструменти запобігання корупційним зловживанням на прикладі електронних реєстрів майнових декларацій посадових осіб у країнах Центрально-Східної Європи та в Україні. На основі сучасних міжнародних підходів до систем декларування активів та інтересів показано, що електронні реєстри перетворилися на ключовий механізм забезпечення прозорості та публічної підконтрольності публічної служби. Окреслено нормативні й інституційні засади функціонування таких реєстрів, їхній ступінь відкритості, масштаби використання відкритих даних і роль цифрових інфраструктур у виявленні конфлікту інтересів та необґрунтованого збагачення. Особливу увагу приділено трансформації української системи е-декларування в умовах конституційних криз, воєнного стану та євроінтеграційних зобов’язань, а також порівнянню з практиками держав – членів ЄС, де електронне подання декларацій і ризик-орієнтована перевірка стали стандартом належного врядування. Запропоновано аналітичну модель оцінювання цифрової зрілості реєстрів декларацій, яка враховує охоплення декларантів, рівень автоматизації перевірки, інтегрованість з іншими державними реєстрами та доступність даних для громадськості.