Формування іншомовної комунікативної компетентності майбутніх рятувальників - Вербицька, Христина Іванівна; Липченко, Тетяна Степанівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті теоретично й емпірично досліджено процес формування іншомовної комунікативної компетентності (ІКК) у курсантів — майбутніх рятувальників — в умовах професійної підготовки. Розглянуто складові ІКК, механізми її розвитку на заняттях англійської мови за фаховим спрямуванням, а також педагогічні умови ефективної реалізації цього процесу. Наведено англомовні приклади навчальних задач та аналіз сучасних підходів до професійного навчання мовлення в критичних ситуаціях. У статті обґрунтовано значення іншомовної комунікативної компетентності для успішної діяльності рятувальників в умовах міжнародної співпраці з надзвичайними ситуаціями. Зокрема, показано, що здатність до ефективної іншомовної взаємодії виступає ключовою умовою професійної мобільності та адаптації в глобальному просторі цивільного захисту та рятувальних служб, де забезпечення безперервного інформаційного обміну, розуміння інструкцій та адекватне реагування на повідомлення іноземною мовою можуть мати критичне значення для результату операцій. Також підкреслюється, що формування цієї компетентності сприяє розвитку професійно важливих умінь і навичок, таких як стратегічне мислення в комунікації, здатність до міжкультурної адаптації, адекватне розуміння професійних дискурсів і професійної термінології. Результати дослідження вказують на те, що ефективне формування іншомовної комунікативної компетентності у майбутніх рятувальників потребує не лише традиційного мовного навчання, а й включення стратегій міжкультурної підготовки, контекстного підходу до викладання граматичних явищ, і професійних сценаріїв комунікації, що відповідають реаліям професійної діяльності в екстремальних та міжнародних умовах.