Адміністративна відповідальність юридичних осіб: доктринальна трансформація та процедурні стандарти - Меленко, Сергій Гаврилович (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті здійснено комплексний аналіз адміністративної відповідальності юридичних осіб у контексті сучасної доктринальної трансформації адміністративного права та формування процедурних стандартів її реалізації. Досліджено еволюцію наукових підходів до визнання юридичних осіб суб’єктами адміністративної відповідальності – від класичної концепції персоналізації делікту до сучасних доктрин, що ґрунтуються на автономності та організаційній природі колективного суб’єкта. Обґрунтовано, що ускладнення публічно-правових відносин, розширення регуляторних функцій держави та зростання ролі юридичних осіб у сфері публічного управління зумовлюють необхідність переосмислення традиційних уявлень про адміністративну відповідальність. Особливу увагу приділено аналізу категорії вини юридичної особи, яка розглядається як результат організаційних недоліків та неналежного внутрішнього контролю, а не як сукупність психологічних характеристик окремих посадових осіб. Виявлено ключові проблеми правозастосовної практики, зокрема відсутність уніфікованих процедур притягнення юридичних осіб до адміністративної відповідальності, нормативну фрагментарність регулювання та складність розмежування адміністративної, фінансової й інших видів публічно-правової відповідальності. Обґрунтовано доцільність поширення загальних принципів адміністративної процедури на адміністративно-деліктні провадження щодо юридичних осіб як умови забезпечення правової визначеності, пропорційності державного примусу та ефективного захисту прав суб’єктів господарювання. Зроблено висновок, що подальший розвиток інституту адміністративної відповідальності юридичних осіб потребує комплексного оновлення доктринальних підходів і нормативного регулювання, спрямованого на уніфікацію процедур, чітке визначення критеріїв вини та підвищення ефективності правозастосування у сфері публічно-правових відносин.