Міжпредметні зв’язки вищої алгебри та шкільного курсу математики як засіб формування фахових компетентностей майбутніх учителів математики - Нічишина, Вікторія Вікторівна (Академічні візії, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю подолання розриву між теоретичною математичною підготовкою майбутніх учителів та практичними завданнями викладання алгебри в закладах загальної середньої освіти. У цих умовах особливого значення набуває здатність майбутнього вчителя педагогічно інтерпретувати абстрактні математичні знання з метою забезпечення їх усвідомленого засвоєння учнями. Запропоновано авторське поняття структурно-функціонального мосту між вищою та шкільною алгеброю, що відображає поетапний перехід від абстрактного математичного знання до його навчальної реалізації. Розроблено модель формування фахових компетентностей майбутнього вчителя математики, яка інтегрує предметно-теоретичну підготовку, методичну гнучкість, педагогічну інтерпретацію математичного змісту та професійну рефлексію. Показано, що реалізація запропонованої моделі створює умови для усвідомленої та методично вивіреної педагогічної діяльності.