Порушення правил дорожнього руху в стані алкогольного сп’яніння: кримінологічний аспект - Коваль, Марія (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті здійснено кримінологічний аналіз порушень правил дорожнього руху, вчинених водіями у стані алкогольного сп’яніння, як одного з найбільш суспільно небезпечних видів протиправної поведінки у сфері безпеки дорожнього руху. Обґрунтовано, що алкогольне сп’яніння істотно впливає на психофізіологічний стан водія, знижуючи здатність до адекватного сприйняття дорожньої обстановки, концентрації уваги, швидкості реакції та критичної оцінки власних дій, що значно підвищує ризик виникнення дорожньо-транспортних пригод з тяжкими наслідками. Розкрито кримінологічну характеристику таких правопорушень, визначено їх основні детермінанти, серед яких провідне місце посідають толерантне ставлення суспільства до вживання алкоголю, недооцінка небезпеки керування транспортним засобом у стані сп’яніння, а також особистісні риси правопорушників, пов’язані з підвищеною схильністю до ризику та зниженим рівнем правової відповідальності. Проаналізовано типові риси особи водія, який порушує правила дорожнього руху у стані алкогольного сп’яніння, та особливості мотивації такої поведінки. Окрему увагу приділено кримінологічним наслідкам зазначених правопорушень, що проявляються у заподіянні шкоди життю та здоров’ю учасників дорожнього руху, зростанні соціальних і економічних втрат, а також формуванні відчуття небезпеки у суспільстві. Обґрунтовано необхідність комплексного підходу до кримінологічного запобігання порушенням правил дорожнього руху у стані алкогольного сп’яніння, який поєднує правові, організаційно-технічні, соціально-психологічні та виховно-профілактичні заходи. Зроблено висновок, що ефективна протидія таким правопорушенням можлива лише за умови системного впливу як на поведінку водіїв, так і на соціальне середовище, яке формує ставлення до вживання алкоголю та безпеки дорожнього руху.