Типологія сумісності акробатичних пар на основі технічної спрацьованості та емоційно-артистичної узгодженості - Максимов, Станіслав Дмитрович; Максимова, Юлія Анатоліївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Метою нашого дослідження було обґрунтувати типологію сумісності чоловічих акробатичних пар на основі інтеграції показників технічної спрацьованості та емоційно-артистичної узгодженості як багатовимірної системи регуляції спільної діяльності. У дослідженні взяли участь 30 чоловічих акробатичних пар, які перебували на етапі попередньої базової підготовки та мали не менше трьох років досвіду спільної тренувальної діяльності. Технічну спрацьованість оцінювали за сукупністю педагогічних, стабілографічних і біомеханічних показників, що відображали динаміку навчання, стабільність виконання, економність постурального контролю та фазову узгодженість рухів партнерів. Емоційно-артистичну узгодженість визначали за допомогою шкали емоційно-виразної спрацьованості партнерів в акробатиці, побудованої на експертних оцінках спільної художньо-емоційної взаємодії. Статистичний аналіз здійснювали з використанням непараметричних методів. Інтеграція показників технічної спрацьованості та емоційно-артистичної узгодженості дозволила виокремити чотири типи акробатичних пар: комплексно сумісні, функціонально орієнтовані, емоційно орієнтовані та несумісні. Встановлено, що комплексно сумісні пари характеризуються поєднанням високої технічної надійності та сформованої емоційно-артистичної інтеграції. Функціонально орієнтовані пари забезпечують стабільність виконання за рахунок жорсткого рольового розподілу та домінування когнітивного контролю. Емоційно орієнтовані пари вирізняються високою емоційно-виразною узгодженістю за недостатньої технічної стабільності, що свідчить про компенсаторний характер емоційних механізмів. Несумісні пари мають дефіцит обох компонентів спільної діяльності.