Сутність, види ризиків державно-приватного партнерства і підходи до мінімізації їх наслідків - Брайловський, І. А. (Академічні візії, 2026)
Анотація. Дослідження присвячене аналізу проблематики ризиків у сфері державно-приватного партнерства (ДПП) з урахуванням сучасних підходів до їх класифікації та системного управління. В умовах економічної нестабільності, обмеженості бюджетних ресурсів та необхідності підвищення ефективності інвестиційних проектів, модель ДПП набуває особливої актуальності як інструмент реалізації стратегічних цілей розвитку країни. Однак, реалізація таких проектів супроводжується широким спектром ризиків, що виникають на всіх етапах їхньої життєдіяльності – від підготовки та проектування до експлуатації та завершення. Недостатня дослідженість механізмів і підходів до управління ризиками у вітчизняній науковій літературі обумовлює необхідність їх детального аналізу та розробки системи класифікації і управління. У роботі розглядаються теоретичні основи ризиків у проектах ДПП, класифікація та моделі їхнього управління відповідно до міжнародних стандартів. Враховуючи сучасний стан системи управління ризиками в Україні, визначаються основні проблеми, зокрема недостатній рівень нормативно-правового забезпечення, низька компетентність фахівців, політична і економічна невизначеність, що ускладнює процес передбачення та мінімізації ризиків у проектах ДПП. Особлива увага приділяється практичним аспектам виявлення, оцінки, пріоритезації та реагування на ризики. Розроблено рекомендації щодо формування системи управління ризиками, яка передбачає створення ризик-реєстрів, застосування автоматизованих інструментів моніторингу та аналізу, а також залучення всіх зацікавлених сторін у процес управління.