Інтеграція маркетингових комунікацій у постачальницько-збутову політику: синергетичний підхід до формування споживчої лояльності - Прокопенко, Наталія Семенівна; Овсієнко, Наталія Василівна; Тимошенко, Юлія Олександрівна; Майстренко, Юлія Володимирівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджується процес інтеграції маркетингових комунікацій у постачальницько-збутову політику підприємств з метою формування стійкої споживчої лояльності. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю забезпечення синергетичного ефекту від взаємодії різних елементів маркетингового комплексу в умовах цифрової трансформації ринків. Мета статті полягає у розробці концептуальної моделі інтеграції маркетингових комунікацій у постачальницько-збутову політику підприємства на основі синергетичного підходу. У процесі дослідження використано методи системного аналізу, синтезу, порівняння, узагальнення, а також графічний метод для візуалізації результатів. Проаналізовано теоретичні засади інтегрованих маркетингових комунікацій та їх роль у формуванні споживчої лояльності. Розроблено концептуальну модель інтеграції маркетингових комунікацій у постачальницько-збутову політику, що включає п’ять ключових компонентів: стратегічне планування, операційну координацію, комунікаційний інструментарій, канали дистрибуції та систему метрик. Визначено критичні точки взаємодії маркетингових комунікацій та збутової політики на різних етапах ланцюга створення вартості. Запропоновано систему ключових показників ефективності інтегрованого підходу, що дозволяє оцінити вплив комунікаційної складової на комерційні результати. Доведено, що синергетичний ефект від інтеграції маркетингових комунікацій у постачальницько-збутову політику проявляється у зростанні показників споживчої лояльності на 25-35%, збільшенні життєвої цінності клієнта на 40-50% та оптимізації витрат на просування на 15-20%. Результати дослідження мають практичне значення для підприємств, що прагнуть підвищити ефективність маркетингової діяльності через узгодження комунікаційної та збутової стратегій.