Соціально-педагогічні умови формування інформаційної культури майбутніх фахівців засобами гейміфікації - Харківська, Алла Анатоліївна; Дмитренко, Катерина Анатоліївна; Прокопенко, Альона Олександрівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено фундаментальний аналіз проблеми формування інформаційної культури майбутніх інженерів-електроніків в умовах стрімкої цифровізації вищої технічної освіти та переходу до стандартів Індустрії 4.0. Обґрунтовано, що сучасна інформаційна культура інженера виходить за межі базової комп’ютерної грамотності і є складним інтегративним утворенням. Детально проаналізовано суперечність між зростаючими вимогами до професійної компетентності фахівців електронної галузі та зниженням мотивації студентів при використанні традиційних дидактичних підходів. В якості ефективного інструменту вирішення цієї проблеми розглядається гейміфікація. На основі аналізу вітчизняного та зарубіжного досвіду виокремлено та обґрунтовано комплекс соціально-педагогічних умов ефективного впровадження гейміфікації: створення інтегрованого гейміфікованого цифрового середовища (Tinkercad, Proteus), застосування педагогічно доцільних механік мотивації, розвиток soft skills через командну взаємодію.