Вплив цифровізації судочинства на якість доказування та стандарти допустимості електронних доказів - Волосна, Яніна (Академічні візії, 2026)
Цифровізація судочинства суттєво трансформує процес доказування та значно впливає на якість і стандарти допустимості електронних доказів у цивільному, господарському та кримінальному процесах. Воєнний стан посилює таку динаміку та створює низку викликів: втрату паперових архівів, обмеження доступу до оригіналів, значне зростання обсягу цифрових даних, пов’язаних з воєнними злочинами та збитками. Ці обставини вимагають удосконалення правових механізмів підтвердження автентичності, цілісності та надійності електронних даних. Удосконалення стандартів допустимості електронних доказів також набуває особливого практичного значення у зв’язку з необхідністю забезпечення притягнення до відповідальності в контексті післявоєнної відбудови. Цифрові докази стануть основою для міжнародних та національних судових процесів щодо репарацій і компенсацій. Обґрунтованою є необхідність гармонізації національного законодавства з міжнародними стандартами задля забезпечення правової визначеності та захисту прав учасників процесу.