Фінансове планування інвестиційної діяльності підприємств туристичної галузі України - Графська, О. І.; Павленчик, А. О.; Цільник, О. Я.; Боєчко, Л. А.; Запісоцький, А. І. (Академічні візії, 2026)
Статтю присвячено комплексному аналізу фінансового планування інвестиційної діяльності підприємств туристичної галузі України в умовах глибоких кризових потрясінь, спричинених пандемією COVID-19, повномасштабною війною та одночасними трансформаційними процесами євроінтеграції. Обґрунтовано, що фінансове планування інвестицій у сучасних умовах виходить за межі внутрішньофірмового управлінського інструментарію та набуває значення стратегічного чинника відновлення і довгострокового розвитку туристичної галузі та національної економіки загалом. У роботі здійснено дефініювання фінансового планування інвестиційної діяльності як процесу поєднання інвестиційних рішень і механізмів залучення фінансових ресурсів, спрямованих на формування майбутніх доходів та оновлення активів підприємства. Проаналізовано особливості застосування методів фінансового планування інвестиційних проєктів у туризмі з урахуванням сезонності попиту, тривалих строків окупності, підвищеного рівня ризику та значної ролі нематеріальних активів. Досліджено динаміку інвестиційної активності туристичної галузі України у докризовий період, під час пандемії та в умовах війни, окреслено ключові втрати, структурні зміни й адаптаційні механізми, пов’язані з розвитком внутрішнього туризму та релокацією туристичних потоків. Значну увагу приділено впливу воєнних ризиків на фінансове планування інвестицій, необхідності застосування сценарного підходу, резервування коштів і використання страхових інструментів. Проаналізовано роль державної підтримки, дерегуляції, державно-приватного партнерства та євроінтеграційних процесів у формуванні сприятливішого інвестиційного середовища. Обґрунтовано доцільність використання інноваційних фінансових інструментів, зокрема зеленого фінансування та ESG-орієнтованих підходів, як чинників підвищення інвестиційної привабливості туристичних проєктів. Зроблено висновок, що системне, гнучке та стратегічно орієнтоване фінансове планування інвестицій є передумовою переходу туристичної галузі України від етапу виживання до етапу сталого післявоєнного розвитку.