Основні напрями вдосконалення дистанційної підготовки фахівців радіаційного, хімічного та біологічного захисту - Кочкін, Валерій Геннадійович (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз основних напрямів удосконалення дистанційної підготовки фахівців радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБ-захисту) в Україні в умовах воєнного стану та євроатлантичної інтеграції. Актуальність дослідження зумовлена зростанням безпекових ризиків, пов’язаних із воєнними діями, можливим застосуванням хімічних агентів, техногенними аваріями та загрозами використання зброї масового ураження, що підсилює потребу у підготовці висококваліфікованих кадрів сектору безпеки й оборони. Визначено, що дистанційна освіта у військовій і відомчій підготовці пройшла еволюцію від тимчасового інструменту реагування на обмеження пандемії COVID-19 до ключового механізму забезпечення безперервності навчання та підтримання професійної готовності в умовах війни. Окреслено групи проблем дистанційного навчання: інфраструктурні (стабільність електропостачання й зв’язку), технічні та кадрові (оснащеність і цифрові компетентності), психологічні (самоорганізація, мотивація), а також безпекові (конфіденційність даних, кіберзахист платформ). Обґрунтовано перспективність технологічної модернізації підготовки на основі симуляцій, тренажерів, VR/AR-рішень, «серйозних ігор», мобільного навчання та хмарної інфраструктури, що дозволяють моделювати ризиковані сценарії без загрози для персоналу й довкілля та забезпечувати повторюваність тренувань. Доведено доцільність методичного оновлення через кейс-метод, онлайн командно-штабні ігри, індивідуалізацію траєкторій навчання й адаптацію інструментів оцінювання до цифрового середовища. Показано важливість організаційної інтеграції та стандартизації, зокрема гармонізації програм із вимогами НАТО, розвитку міжвідомчих курсів і міжнародної кооперації, а також підготовки викладачів до цифрової дидактики. Зроблено висновок, що поєднання інноваційних технологій із міжнародно визнаними стандартами створює передумови для формування нового покоління фахівців РХБ-захисту та підвищення національної й міжнародної безпеки.