Вибір та оцінка інформативності критеріїв спеціальної фізичної підготовленості старшокласників, які займаються єдиноборствами - Орлов, Олександр Іванович; Гуніна-Орлова, Лариса Михайлівна (Академічні візії, 2026)
У статті розглянуто проблему вибору та оцінки інформативності критеріїв спеціальної фізичної підготовленості старшокласників 16–17 років, які займаються єдиноборствами в умовах уроків фізичної культури закладів загальної середньої освіти. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю науково обгрунтованого педагогічного контролю навчально-тренувального процесу, який би поєднував доступність, безпечність і високу діагностичну цінність показників фізичної підготовленості, чутливих до адаптаційних змін у підлітковому віці. Метою дослідження було обгрунтувати інформативність окремих показників спеціальної фізичної підготовленості та інтегральних індексів для оцінки ефективності систематичних занять єдиноборствами у старшокласників. У дослідженні використано педагогічні та статистичні методи, що включали оцінку швидкісних, швидкісно-силових показників, а також розрахунок інтегральних індексів фізичної підготовленості. Динаміку змін аналізували на різних етапах навчального процесу з урахуванням міжетапних відмінностей і статистичної достовірності. Результати дослідження свідчать, що систематичні заняття єдиноборствами в умовах уроків фізичної культури забезпечують поетапне та статистично значуще покращення показників спеціальної фізичної підготовленості. Найбільш чутливими до тренувальних впливів виявилися швидкісні та швидкісно-силові характеристики, що відображає специфіку інтермітуючого характеру навантажень, притаманних єдиноборствам. Водночас інтегральні індекси фізичної підготовленості продемонстрували вищу стабільність і узагальнюючу здатність порівняно з окремими тестовими показниками, що підтверджує доцільність їх використання у педагогічному контролі. Отримані дані дозволяють розглядати відібрані критерії як інформативну та методично доступну основу для оцінки ефективності занять єдиноборствами у старшій школі. Практичне значення роботи полягає у можливості використання результатів дослідження для оптимізації навчально-тренувальних навантажень, індивідуалізації занять та підвищення їх оздоровчої й педагогічної ефективності в системі фізичного виховання середньої школи.