Штучний інтелект у бухгалтерському обліку: від міфів до практичних рішень SaaS-платформ - Татарин, Мар’яна (Академічні візії, 2024)
У статті розглянуто особливості впровадження хмарних ERP-рішень у бухгалтерському обліку. Здійснено аналіз передумов їх активного поширення, серед яких – цифровізація бізнес-процесів, необхідність оперативної фінансової звітності та зростаючі вимоги до прозорості й відповідності міжнародним стандартам. Підкреслено, що традиційні локальні ERP-системи поступаються хмарним за показниками масштабованості, гнучкості та передбачуваності витрат, що робить SaaS-моделі особливо привабливими для підприємств різних галузей. Водночас перехід до хмарної інфраструктури супроводжується низкою викликів, пов’язаних із безпекою даних, інтеграцією з існуючими системами, управлінням змінами всередині організації та залежністю від постачальників. Дослідження приділяє увагу кількісним і якісним параметрам оцінювання економічної ефективності, зокрема аналізу повної вартості володіння (Total Cost of Ownership, TCO), розрахунку чистої теперішньої вартості (Net Present Value, NPV), показника рентабельності інвестицій (ROI) та строку окупності. Наведено приклад для середнього виробничого підприємства, де показано, як абонплата, витрати на сховище, міграцію та інтеграцію співвідносяться з вигодами у вигляді скорочення часу закриття фінансового періоду, зменшення кількості помилок, оптимізації заборгованості та зниження операційних витрат. Особливу увагу приділено безпековим аспектам: шифруванню даних, управлінню ідентичностями, аудит-контролям, вимогам регуляторів щодо збереження бухгалтерських даних. У статті також проаналізовано організаційні ризики, зокрема опір персоналу змінам та потребу в навчанні користувачів, а також технічні виклики, серед яких – інтеграція з локальними системами, налаштування довідників та адаптація до специфічних регуляторних вимог. Вказано, що ключем до зменшення ризиків є використання відкритих інтеграційних архітектур (API-first), сценарного моделювання економічних показників та включення у контракти положень про експорт даних у стандартизованих форматах. Зроблено висновок, що хмарні ERP-рішення у сфері бухгалтерії не лише оптимізують витрати та підвищують ефективність фінансових процесів, а й сприяють цифровій трансформації бізнесу в цілому. Їхня стратегічна цінність полягає у забезпеченні стійкості до регуляторних змін, зростанні прозорості звітності для інвесторів і підвищенні конкурентоспроможності підприємств у довгостроковій перспективі.