Тренінгові технології як засіб розвитку командної взаємодії здобувачів освіти - Кульчицький, Віталій Йосипович (Академічні візії, 2026)
Стаття присвячена обґрунтуванню тренінгових технологій як ефективного засобу розвитку командної взаємодії здобувачів освіти різних рівнів (вищої та фахової передвищої освіти) в умовах сучасного освітнього середовища. Підкреслено, що командна взаємодія є складним інтегративним утворенням, яке охоплює комунікативні, соціально-психологічні та діяльнісні компоненти й виступає важливою умовою професійної успішності майбутніх фахівців. Акцентовано увагу на тому, що традиційні форми навчання не завжди забезпечують належний рівень формування навичок співпраці, що зумовлює необхідність упровадження інтерактивних і тренінгових підходів. Розкрито сутність тренінгових технологій як комплексу методів активного навчання, спрямованих на розвиток практичних умінь, соціально-комунікативних компетентностей, емоційного інтелекту та здатності до колективного прийняття рішень. Охарактеризовано основні принципи організації тренінгових занять: активності, орієнтації на результат, реалістичності та групової взаємодії. Проаналізовано такі методи, як кейс-метод, рольові та ділові ігри, мозковий штурм, робота в малих групах і проєктна діяльність, що сприяють формуванню навичок співпраці, відповідальності за спільний результат і конструктивного розв’язання конфліктів. Особливу увагу приділено психолого-педагогічним аспектам розвитку командної взаємодії, зокрема ролі емоційного інтелекту, саморегуляції та створення позитивного психологічного клімату в групі. Наголошено, що тренінгові технології забезпечують поєднання теоретичних знань із практичним досвідом, сприяють підвищенню мотивації до навчання та формуванню професійної самосвідомості. Зроблено висновок, що системне впровадження тренінгових технологій в освітній процес забезпечує розвиток ключових соціально-комунікативних компетентностей, підвищує рівень готовності здобувачів освіти різних рівнів (вищої та фахової передвищої освіти) до командної діяльності та сприяє їхній успішній професійній реалізації в умовах сучасного ринку праці.