Цифрові технології як фактор покращення якості онлайн-підготовки перекладачів - Івахненко, Антоніна Олександрівна; Панченко, Дмитро Ігорович (Академічні візії, 2026)
У статті розглянуто роль цифрових технологій як ключового чинника підвищення якості онлайн-підготовки майбутніх перекладачів у закладах вищої освіти України в контексті європейської інтеграції та цифрової трансформації освіти. Обґрунтовано необхідність актуалізації освітньо-професійних програм підготовки перекладачів відповідно до вимог ринку праці ЄС і стандартів EMT, із фокусом на формування цифрової компетентності здобувачів освіти. На основі викладацького досвіду описано можливості Scroller, Turboscribe, систем автоматичного та автоматизованого перекладу, нейромереж (ChatGPT та ін.) і спеціалізованих платформ для тренування синхронного й послідовного перекладу (ReBooth). Показано, що їх використання сприяє моделюванню реальних умов перекладацької діяльності, розвитку навичок компресії, прогнозування, перифразу, активізації лексики, а також дотриманню академічної доброчесності в навчанні.