Діалогічне мислення як психолого-філософська основа формування самоідентичності підлітка в умовах цифровізованого шкільного середовища - Розман, Ірина; Щербан, Тетяна; Карташова, Любов (Академічні візії, 2026)
Стаття присвячена розгляду діалогічного мислення як психолого-філософського феномена, що є центральним механізмом самосвідомості та самоідентичності підлітка у шкільному середовищі. У статті акцентована увага на інтеграцію цифрових технологій у освітній процес. Наголошено, що існують специфічні умови соціальної взаємодії, які впливають на когнітивні, емоційні та соціальні аспекти становлення особистості. Доведено, що цифрове середовище трансформує контексти комунікації та активізує процеси соціального конструювання ідентичності. Зазначено, що відбувається моделювання меж між реальними і віртуальними особистісними позиціями. Уточнено значення відмінності між монологічним і діалогічним мисленням. Встановлено, що результативне формування ідентичності залежить від здатності суб’єкта до рефлексії, самопрезентації і діалогу з іншим у багатовимірному цифровому контексті.