Особливості морфофункціонального стану та фізичної підготовленості дітей дошкільного віку в умовах воєнного стану - Пангелова, Наталія Євгеніївна; Бухтєєв, Андрій Іванович (Академічні візії, 2026)
У статті розкрито особливості фізичного розвитку та підготовленості дітей 4–6 років в умовах тривалого воєнного стану в Україні. На основі комплексного обстеження 80 дошкільників (зокрема внутрішньо переміщених осіб та дітей військовослужбовців) проаналізовано морфофункціональні показники, стан кардіореспіраторної системи та рівень сформованості базових фізичних якостей. У роботі представлено таблиці з результатами антропометричних вимірювань (довжина, маса тіла, індекс Піньє), фізіологічних проб (пульсометрія, спірометрія, Індекс Руф’є) та тестування фізичної підготовленості (біг 10 м, частота рухів кистю, стрибок у довжину, динамометрія, метання м’яча, тести на визначення рівня розвитку спритності та гнучкості). Виявлено асинхронність фізичного дозрівання, значну індивідуальну варіативність показників та ознаки напруження адаптаційних механізмів організму в умовах обмеженої рухової активності. Констатовано загальнонизький рівень розвитку гнучкості та швидкісно-силових якостей, що найбільш виражено у хлопчиків. Обґрунтовано необхідність розробки та впровадження цільових корекційно-розвивальних програм фізичного виховання, спрямованих на компенсацію виявлених недоліків та стабілізацію психофізичного стану дітей у кризових умовах.