Вплив занять аква-рекреацією на рівень мотивації та фізичний стан студентів в умовах воєнного стану - Підгайна, Віра Олексіївна (Академічні візії, 2026)
У статті розглянуто вплив занять аква-рекреацією на рівень мотивації до рухової активності та показники фізичного стану студентської молоді в процесі дозвіллєвої діяльності. В умовах сучасних соціальних викликів, зокрема воєнного стану в Україні, проблема збереження фізичного і психічного здоров’я студентів набуває особливої актуальності. Зміни в організації освітнього процесу, зростання психоемоційного навантаження, обмежені можливості для систематичних занять фізичною культурою та малорухливий спосіб життя негативно впливають на стан здоров’я та мотивацію студентів до рухової активності. На основі аналізу науково-методичної літератури узагальнено сучасні підходи до організації оздоровчо-рекреаційної рухової активності студентської молоді та визначено потенціал використання засобів аква-рекреації як ефективного чинника підвищення мотивації до занять фізичною культурою у вільний від навчання час. Обґрунтовано доцільність впровадження оздоровчо-рекреаційних занять з елементами веслування як доступної, емоційно привабливої та комплексної форми рухової активності, що сприяє підвищенню рівня фізичної підготовленості, покращенню функціонального стану серцево-судинної та дихальної систем, стабілізації психоемоційного стану та соціальній адаптації студентів. Показано, що систематичне залучення студентів до аква-рекреаційної діяльності сприяє формуванню стійкої мотивації до здорового способу життя, оптимізації дозвіллєвої активності та підвищенню рівня фізичного здоров’я в умовах воєнного стану.