Довірча власність (траст) у країнах континентальної Європи та Англії: досвід для України - Павлюк, Наталія Михайлівна (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено сутність трасту, його специфічні риси у країнах континентальної та англоамериканської систем права. Встановлено, що хоча в сучасний період виникла велика кількість правових конструкцій, в основі яких покладені фідуціарні відносини, традиційними і найбільш поширеними концепціями, що закріплюють довірчі відносини, є інститути довірчого управління майном (у країнах романо-германської системи права) та довірчої власності, яке також має назву «траст» (у державах англосаксонської правової системи). Встановлено, що інститут довірчої власності в країнах англо-американського права має багату історію, унаслідок чого на сьогодні у вказаних країнах сформований чіткий механізм правового регулювання відносин трасту. Проаналізовано визначення трасту у його класичному розумінні та регулювання трасту в країнах англо-американського права, особлива увага звернена на його специфіку, що відрізняє цей інститут від довірчої власності в країнах романо-германської правової сім’ї. Доведено, що більшість країн континентального права, усвідомлюючи значну ефективність конструкції трасту у контексті сучасного розвитку приватноправових відносин, намагається створити достатні правові передумови для практичного застосування довірчої власності, проте з обов’язковим урахуванням необхідності її адаптації до особливостей правових систем цих країн, яким властиві абсолютність і неподільність права власності. Траст, який є одним із найбільш популярних інструментів у країнах загального права, протягом останніх років почав активно використовуватися в країнах, які традиційно не визначали цей інститут. Доведено, що актуальність введення трастів у законодавство України полягає в тому, що дана правова конструкція широко поширюється як в країнах загального права, так і у країнах континентальної системи права і є фаворитом серед організаційно-правових форм, утворених в цілях захисту, збереження та ефективного управління активами. В умовах глобалізації та зумовленої цим необхідності кращого поєднання європейських цінностей і принципів з ефективністю перетворення України в процвітаючу економіку мають бути впроваджені гнучкі трастоподібні конструкції, здатні конкурувати з англо-американським трастом, іншими найкращими інструментами управління майном.