Кадровий потенціал підприємства: підходи до трактування, фактори та методи формування - Федоришина, Лариса; Вересюк, Крістіна (Академічні візії, 2026)
У статті розкрито сутність кадрового потенціалу підприємства, зокрема систематизовано погляди різних науковців стосовно змісту цього поняття, що дало змогу виявити ключові ідеї та згрупувати їх у відповідні підходи. Виокремлено ресурсний, результативний (цільовий) та інтегральний підходи у тлумаченні сутності кадрового потенціалу підприємства. Охарактеризовано основні структурні компоненти кадрового потенціалу – кваліфікаційний, психофізіологічний, мотиваційний та особистісний. Обґрунтовано, що формування кадрового потенціалу підприємства відбувається під впливом зовнішніх (макро- та мезорівня) та внутрішніх факторів, дано їм характеристику та визначено напрям впливу. Наведено традиційні та інноваційні методи формування кадрового потенціалу підприємства.