Аналітичні засади оцінювання якості освітнього процесу в мистецьких закладах регіону - Ачкасова, Оксана Вікторівна; Данилов, Віталій Валентинович (Академічні візії, 2025)
Метою статті є обґрунтування аналітичних засад оцінювання якості освітнього процесу в мистецьких закладах Харківської області на основі поєднання аналізу змісту освітніх програм і форм організації навчання у триєдиній системі початкової мистецької освіти, фахової передвищої освіти та закладів вищої освіти. Емпіричну основу дослідження становив контент-аналіз навчальних планів, робочих програм і навчально-методичних матеріалів репрезентативних закладів регіону, доповнений порівняльно-педагогічним і структурно-функціональним аналізом організації освітнього процесу. Ключовим етапом стала апробація авторського аналітичного інструментарію через експертне оцінювання за критеріями оновленості змісту, ефективності форм навчання та модернізаційної готовності закладів. У результаті виявлено міжрівневі відмінності та проблемні зони розвитку мистецької освіти.