Антропометричний профіль гандболісток різних амплуа на етапі спеціалізованої базової підготовки - Павлишин, Андрій; Куцериб, Тетяна; Надич, Віталій (Академічні візії, 2026)
Розглянуто особливості морфо-функціональних показників гандболісток різних амплуа на етапі спеціалізованої базової підготовки Мета: Узагальнення морфологічних особливостей гандболісток з урахуванням ігрового амплуа Матеріали і методи. Використано методи антропометрії та математичної статистики. Результати. Установлено, що морфологічні показники гандболісток відповідали віковим нормам і специфіці гандболу залежно від ігрового амплуа: крайні гравчині характеризувалися меншою масою тіла та нижчим ІМТ. Центральні розігруючі мали збалансовані характеристики, півсередні відзначалися підвищеною часткою м’язової маси, лінійні – більшими обводовими й поперечними розмірами, а воротарі – підвищеними значеннями маси тіла та ІМТ. Висновки. Отримані дані підтверджують доцільність урахування морфологічних показників і ігрового амплуа в системі спортивного відбору та контролю підготовленості гандболісток.