Професійна стійкість викладачів медичних університетів як ресурс для подолання стресу та вигорання - Migenko, Bogdan Orestovich; Smachylo, Ivan Ihorovych; Riabokon, Svitlana Stepanivna; Luchyshyn, Nataliia Yuriivna; Medvid, Igor Ihorovych (Академічні візії, 2026)
Проведено дослідження питання професійної стійкості викладача медичного закладу вищої освіти як складової педагогічної майстерності та чинника запобігання професійному вигоранню. Узагальнено психологічний, педагогічний та акмеологічний підходи. Професійну стійкість визначено як інтегративну особистісно-професійну якість, що має емоційний, мотиваційний, рефлексивний і ціннісний виміри. Виявлено її зв’язок зі стабільністю педагогічної діяльності, збереженням професійної мотивації та психоемоційної рівноваги викладача. Розглянуто доцільність розвитку професійної стійкості як напряму підтримки професійного здоров’я та якості підготовки майбутніх лікарів.