ЕКОНОМІЧНА СТІЙКІСТЬ МСП УКРАЇНИ: ПОКАЗНИКИ, ФАКТОРИ ТА ОБМЕЖЕННЯ ОЦІНЮВАННЯ - Іванюк, У. В.; Хамар, Я. О. (Академічні візії, 2026)
У статті розглянуто проблему оцінювання економічної стійкості малих і середніх підприємств (МСП) України в умовах повномасштабної війни. Обґрунтовано доцільність використання п’яти взаємопов’язаних груп показників: фінансово-економічних, виробничо-ресурсних, ринково-конкурентних, інституційно-управлінських та кризово-резилієнтних для комплексного оцінювання поточного стану та адаптаційно-відновлювального потенціалу суб’єктів МСП. Виділено внутрішні (фінансово-ресурсні, організаційно-управлінські, виробничо-кадрові) і зовнішні (макроекономічні, інституційно-безпекові, ринково-соціальні) фактори, які визначають здатність МСП функціонувати, адаптуватися та відновлюватися у складних умовах. Особлива увага приділена кризово-резилієнтним показникам здатності підприємств протистояти екзогенним воєнним ризикам. Визначено ключові обмеження оцінювання економічної стійкості суб’єктів МСП в Україні в умовах повномасштабної війни – інформаційні, динамічні, методологічні та структурно-диференційовані, врахування яких підвищує точність аналізу та ефективність управлінських рішень. Доведено, що запропонований підхід створює методологічну основу для комплексного управління економічною стійкістю МСП в умовах воєнної та поствоєнної трансформації економіки.