Адаптаційні реакції організму плавчинь на тренувальні навантаження у підготовчому періоді - Погорелова, Олена Олександрівна; Зосік, Олександр Олександрович (Академічні візії, 2026)
Анотація. Метою дослідження є визначення особливостей адаптаційних реакцій організму плавчинь у підготовчому періоді на етапі спеціалізованої базової підготовки та обґрунтування параметрів тренувальних навантажень, що забезпечують підвищення їх фізичної працездатності з урахуванням біологічних властивостей жіночого організму. Дослідження спрямоване на встановлення взаємозв’язку між структурою тренувального процесу та динамікою функціонального стану спортсменок. У дослідженні використано комплекс педагогічних, фізіологічних та статистичних методів. Проведено педагогічне спостереження за тренувальним процесом, тестування фізичної працездатності, вимірювання показників серцево-судинної системи у стані спокою та після навантаження, а також статистичну обробку результатів із застосуванням параметричних критеріїв. Результати дослідження засвідчили позитивну динаміку показників фізичної працездатності плавчинь упродовж підготовчого періоду. Встановлено, що раціональний розподіл аеробних та інтенсивних навантажень сприяє підвищенню функціональних можливостей кардіореспіраторної системи. Виявлено стабілізацію функціонального стану спортсменок наприкінці підготовчого періоду, що свідчить про формування стійких довготривалих адаптацій. Підтверджено ефективність індивідуалізації тренувального процесу для оптимізації співвідношення навантаження та відновлення. Отримані дані демонструють зростання спеціальної працездатності без ознак перевтоми. Наукова новизна полягає у вперше системному обґрунтуванні адаптаційних реакцій організму плавчинь з урахуванням біологічних особливостей та удосконаленні підходів до індивідуалізації тренувальних навантажень у підготовчому періоді. Подальшого розвитку набули положення щодо механізмів довготривалої адаптації жіночого організму до тренувальних впливів. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання тренерами та фахівцями зі спортивної підготовки для оптимізації планування тренувального процесу. Запропоновані підходи можуть застосовуватися для контролю функціонального стану спортсменок і підвищення ефективності навчально-тренувальної роботи.