Інтервальне гіпоксичне тренування як засіб розвитку анаеробної працездатності плавців на етапі спеціалізованої базової підготовки - Буховець, Божена Олегівна; Драбик, Дмитро Федорович (Академічні візії, 2026)
Анотація. Мета дослідження – експериментально обґрунтувати ефективність застосування інтервального гіпоксичного тренування у системі спеціалізованої базової підготовки плавців для підвищення їх анаеробної працездатності та спеціальної швидкісної витривалості. Дослідження спрямоване на визначення впливу гіпоксичних інтервалів на показники анаеробної потужності, здатності до повторних спринтерських зусиль і функціонального стану кардіореспіраторної системи. У роботі використано педагогічний експеримент із формуванням експериментальної (n=12) та контрольної (n=12) груп плавців віком 14–17 років. Протягом 6-тижневого циклу експериментальна група виконувала програму інтервального гіпоксичного тренування, тоді як контрольна група тренувалася за традиційною методикою. Для оцінювання ефективності застосовувалися Wingate-тест, спринтерські дистанції 25–100 м, тест 6×50 м, показники життєвої ємності легень та частоти серцевих скорочень. Статистичну обробку результатів здійснювали з використанням t-критерію Стьюдента та дисперсійного аналізу. У результаті встановлено достовірне підвищення пікової та середньої анаеробної потужності у спортсменів експериментальної групи, зниження індексу втоми та покращення результатів на дистанціях 25 м (−4,9 %), 50 м (−4,8 %) і 100 м (−3,9 %). Виявлено суттєве скорочення різниці між першим і шостим повтором у тесті 6×50 м (−34,2 %), що свідчить про підвищення здатності підтримувати високу швидкість у серії інтенсивних зусиль. Зафіксовано позитивні зміни функціональних показників: збільшення життєвої ємності легень (+6,4 %) та зниження частоти серцевих скорочень після максимального навантаження (−3,6 %). У контрольній групі зміни мали менш виражений характер. Наукова новизна полягає у вперше експериментально встановлених особливостях впливу інтервального гіпоксичного тренування на комплекс показників анаеробної продуктивності плавців підліткового віку на етапі спеціалізованої базової підготовки. Удосконалено методичні підходи до планування гіпоксичних інтервалів у структурі тренувального процесу. Практичне значення роботи полягає у можливості впровадження запропонованої методики у підготовку спортивного резерву з метою підвищення швидкісної витривалості та результативності на спринтерських дистанціях. Отримані дані можуть бути використані тренерами, методистами ДЮСШ та фахівцями зі спортивної фізіології для оптимізації тренувального процесу.