Безпекоорієнтовані управлінські рішення як основа національного судноплавства за критеріямі інноваційного розвитку - Кожин, Олег Дмитрович (Академічні візії, 2025)
Актуальність даного дослідження зумовлена постійно зростаючою увагою до забезпечення системної економічної та навігаційної безпеки у сфері морських перевезень, ефективним управлінням роботою флоту та впровадженні інновацій, в умовах глобалізації економіки та неспинного розвитку індустрії саме інновації є одним із дієвих рушіїв прогресу і набуття конкурентоспроможності. У цій статті розглядаються управлінські рішення, орієнтовані на безпеку, як одна із фундаментальних основ інноваційного розвитку держави та національного судноплавства. Метою статті є пошук нових можливостей для автоматизації прийняття управлінських рішень з метою підвищення економічної та системної безпеки судноплавства та морського комплексу. Методологічну основу дослідження становлять порівняльний аналіз, структурно-логічне узагальнення, системний підхід, аналізується роль державної інноваційної політики, цифрових інновацій, типових інновацій, які вже впровадженні в морській індустрії, механізмів стратегічного та операційного регулювання, а також міжнародного досвіду з використання розумних екосистем, портів, хабів, зокрема Європейського Союзу та Азії. Проведено порівняльний аналіз правових нормативів ЄС та України, зазначено спільні та відмінні риси векторів розвитку. Розглянута класична інноваційна політика світових лідерів і сучасних національних стратегій. Особлива увага приділяється впровадженню автоматизованих систем підтримки рішень у морському транспорті як інструменту мінімізації людських помилок та підвищення безпеки навігації, взаємозв’язки управлінських ланок для забезпечення системної безпеки судноплавства. Зазначено особливості розрахунку ризиків у морській індустрії, що впливають на економічну безпеку експлуатації флоту через зменшення можливої аварійності при маневруванні. Як наслідок, були розглянуті теоретичні можливості використання допоміжних навігаційних систем у національних акваторіях і запропонована модель автоматизованого прийняття управлінських рішень під час прибуття та відправлення з порту, яка демонструє потенціал для підвищення безпеки, економічної ефективності та інвестиційної привабливості національного, а на його прикладі і світового, судноплавного сектору.