Роль інновацій та інвестицій у підвищенні конкурентоспроможності аграрного бізнесу - Котвицька, Наталія Миколаївна; Тихонович, Олександр Юрійович (Академічні візії, 2026)
У статті узагальнено теоретичні та прикладні аспекти впливу інноваційних та інвестиційних процесів на конкурентоспроможність суб’єктів аграрного бізнесу в умовах нестабільного ринкового середовища. Обґрунтовано, що стійкість аграрних підприємств визначається здатністю впроваджувати технологічні, організаційні й управлінські інновації та ефективно залучати й використовувати інвестиційні ресурси. Систематизовано підходи до трактування категорій «інновація», «інвестиція», «конкурентоспроможність» з урахуванням галузевої специфіки. Визначено ключові бар’єри інноваційної активності. Проаналізовано сучасні джерела інвестування. Доведено, що цифрові та ресурсозберігаючі технології сприяють підвищенню продуктивності й формуванню конкурентних переваг. Наголошено на необхідності комплексної інноваційно-інвестиційної стратегії.