Підвищення ефективності внутрішніх процесів підприємства в умовах криптоінвестування через самоменеджмент і бізнес-консалтинг - Горбан, Ірина; Іващук, Вікторія (Академічні візії, 2026)
Мета дослідження полягає у розробці та обґрунтуванні підходів до підвищення ефективності внутрішніх процесів підприємства під час криптоінвестування через інструменти самоменеджменту і бізнес консалтингу. Об’єктом дослідження виступають внутрішні процеси підприємства, пов’язані з прийняттям інвестиційних рішень, виконанням криптооперацій, внутрішнім контролем, інформаційною безпекою та управлінням ризиками. В статті розглянуто підвищення ефективності внутрішніх процесів підприємства в умовах криптоінвестування через поєднання самоменеджменту і бізнес консалтингу як взаємодоповнювальних чинників організаційної стійкості. Визначено, що криптоінвестування підсилює навантаження на казначейські операції, облік, внутрішній контроль, інформаційну безпеку та управління ліквідністю, разом із цим загострює ризики імпульсивних рішень, розмитості повноважень, фрагментації комунікацій і втрат доказовості управлінських дій у внутрішньому середовищі. Охарактеризовано ключові вузькі місця процесів, зокрема затримки погоджень, дублювання функцій, непослідовність документування, слабку інтеграцію фінансової, юридичної та безпекової складових, а також ризики операційних помилок у швидких транзакціях. Обгрунтовано, що самоменеджмент забезпечує дисципліну виконання процедур через управління увагою, часом, стресом, пріоритизацію завдань, фіксацію причин рішень та контроль дотримання лімітів, що знижує вплив когнітивних викривлень і інформаційного шуму. Встановлено, що бізнес консалтинг надає системність змінам через діагностику процесів, уточнення ролей і відповідальності, проєктування регламентів, контрольних точок, механізмів ескалації та циклів постійного поліпшення, а також через стандартизацію внутрішньої звітності для керівництва. Доведено, що максимальний результат досягається за умови синхронізації поведінкової дисципліни менеджерів із процесною архітектурою, яку формує консалтингова підтримка, оскільки саме така синергія підвищує керованість ризиків, прискорює погодження без втрати контролю і зміцнює довіру контрагентів у зовнішньому середовищі.