Судочинство та цифрове суспільство: сучасні виклики на прикладі адміністративного судочинства - Колтун, Юрій Мирославович (Академічні візії, 2026)
У статті розкрито сутність цифровізації судочинства в сучасних умовах розвитку правової реальності на прикладі адміністративного судочинства. Констатовано, що новітні технології відіграють зараз значну роль у сфері правосуддя, якщо повною мірою не заміняючи, то суттєво трансформуючи судочинство та й всю судову систему. Труднощі та перепони глобально-технологічний характеру мають невизначений характер, оскільки не можуть чітко передбачити розвиток технологічного прогресу. Виокремлено чинники, що репрезентують затребуваність процесу діджиталізації адміністративного судочинства: цифровізація сприяє посиленню принципу доступності суду, котрий є ключовим в забезпеченні права на справедливість в сучасній суспільно-правовій реальності, що передбачено численними міжнародними та національними нормами конституційного та галузевого рівнів; сприяє прозорості суду, що виступає вирішальним елементом судової системи для підвищення довіри громадян до судів та забезпечення справедливого ведення справ працівниками суду; здійснює суттєвий вплив на ефективність та оперативність судочинства, строки розгляду справи в адміністративному судочинстві значно пришвидшуються, а автоматизована система документооббігу значно сприяє цьому; формується система комплексності судочинства. Визначено, що разом з суттєвими позитивними наслідками та бажаними результатами для адмінсудочинства трансформаційні процеси можуть нести суттєві загрози. Акцентовано увагу на загрозах цифрового суспільства, зокрема виокремлено проблеми технологічного характеру та кіберзагроз і розширення нерівності, у т. ч. доступу до правосуддя. Виокремлено три особливі сфери цифрової трансформації, що стосуються електронного судочинства, котрі зараз особливо потребують адаптації в сфері цифровізації соціуму: зміни і виклики у сфері електронного судочинства, сфера правової політики щодо концептуального унормування меж використання штучного інтелекту у функціонуванні судової системи, сфера використання судом, суддями та працівниками суду соціальних мереж в контексті відповідності принципу доброчесності.