Зарубіжні моделі фінансового забезпечення розвитку сільськогосподарських підприємств та перспективи їх застосування в Україні - Чигринець, Сергій Вікторович (Академічні візії, 2026)
У статті проаналізовано зарубіжні підходи до фінансового забезпечення розвитку сільськогосподарських підприємств у кризових і поствоєнних умовах та окреслено можливості їх адаптації в Україні. Актуальність дослідження зумовлена значними втратами аграрного сектору через війну, що спричинила скорочення посівних площ, руйнування інфраструктури, дефіцит ресурсів і зростання фінансових ризиків. Розглянуто досвід міжнародних програм відбудови та післявоєнного відновлення в країнах Європи й Азії. Визначено ключові інструменти стабілізації: пільгове кредитування, державні гарантії, контроль використання коштів, земельні реформи та цінову підтримку. Особливу увагу приділено ізраїльській моделі. Зроблено висновок про доцільність імплементації перевірених світових практик для прискорення відновлення та підвищення стійкості аграрної економіки України.