Стратегічне управління ризиками інноваційних проєктів в умовах невизначеності - Котвицька, Н.М.; Ліпінський, Є.Т. (Академічні візії, 2026)
У статті розкрито теоретичні засади та прикладні аспекти стратегічного управління ризиками інноваційних проєктів в умовах невизначеності. Обґрунтовано, що інноваційна діяльність супроводжується підвищеним рівнем ризику через технологічну складність, динамічність ринку та дефіцит достовірної інформації. Визначено сутність стратегічного управління ризиками як системи методів і заходів з ідентифікації, оцінювання, моніторингу та мінімізації ризиків на всіх етапах проєкту. Узагальнено підходи до класифікації ризиків. Запропоновано концептуальну модель управління на основі поєднання якісного й кількісного аналізу, сценарного планування та адаптивних інструментів. Розроблено матрицю пріоритизації ризиків. Обґрунтовано доцільність застосування реальних опціонів, Монте-Карло та нечіткої логіки. Результати корисні для менеджерів і керівників проєктів.