Когнітивна та афективна довіра як психологічні механізми регуляції рольової асиметрії в акробатичних парах - Максимов, Станіслав Дмитрович; Максимова, Юлія Анатоліївна; Воронова, Валентина Іванівна (Академічні візії, 2026)
Анотація. У координаційно складних діадних видах спорту ефективність змагальної діяльності визначається не лише індивідуальною підготовленістю спортсменів, а якістю організації спільної дії в умовах жорсткої функціональної взаємозалежності. У спортивній акробатиці рольова асиметрія «верхній–нижній» поєднується з необхідністю емоційно-виразної цілісності виконання, що актуалізує проблему психологічних механізмів регуляції взаємодії. Метою дослідження було визначення рольової конфігурації когнітивної та афективної довіри як механізму регуляції спільної діяльності в акробатичних парах та встановлення її типоспецифічних особливостей. Дослідження мало крос-секційний характер. Учасниками стали акробатичні пари різних типів сумісності (комплексно сумісні, функціонально орієнтовані, виразно сумісні). Для оцінювання довіри використано двокомпонентну модель Р. МакАлістера (когнітивна та афективна довіра). Аналіз здійснювався на основі медіан та інтерквартильних розмахів із урахуванням рольової диференціації. Встановлено, що інтегральний рівень довіри є нормативно високим у всіх типах сумісності та не виступає диференціювальним критерієм. Водночас виявлено відмінності у структурній організації довіри: у комплексно сумісних парах спостерігається рольова симетрія компонент; у функціонально орієнтованих – рольово диференційована конфігурація з більшою раціональною автономністю нижнього партнера; у виразно сумісних – підвищена афективна залученість, що виконує компенсаторну функцію. Отримані результати дозволяють розглядати довіру як механізм делегування контролю в умовах рольової асиметрії. Теоретичний внесок дослідження полягає у переосмисленні довіри не як універсального індикатора якості взаємодії, а як структурованого регуляторного ресурсу спільної діяльності. (не менше 1800 знаків з пробілами).