Кримінально-виконавча система в період воєнного стану: виклики та перспективи розвитку - Данилевський, Андрій Олександрович; Данилевська, Юлія Олександрівна; Бичін, Сергій Олександрович; Удод, Андрій Миколайович (Академічні візії, 2025)
Ведення на території України бойових дій та запровадження правового режиму воєнного стану поставило перед кримінально-виконавчою системою нові виклики та загострило деякі старі проблеми. На перше місце вийшло питання безпеки як персоналу установ виконання покарань, так і засуджених, а самі установи покарань зіткнулися з необхідністю виконання нових нетипових для себе завдань та функцій. Серед основних проблем, з якими стикається кримінально-виконавча система, виділяють такі як: загроза безпеці персоналу та засуджених, необхідність утримання військовополонених, евакуація та переміщення засуджених з районів активних бойових дій, практична відсутність громадського контролю за діяльністю установ виконання покарань тощо. З метою адаптації кримінально-виконавчої системи до нових умов державою прийнято ряд нормативно-правових актів, спрямованих на врегулювання діяльності установ виконання покарань в умовах воєнного стану. Загальною тенденцією розвитку кримінально-виконавчої системи в період воєнного стану є універсалізація установ виконання покарань, виконання ними декількох функцій та робота з різними категоріями засуджених в умовах забезпечення їх роздільного тримання. Ця тенденція обумовлена потребою у корінній перебудові підходів до діяльності кримінально-виконавчої системи. Така трансформація необхідна через зменшення території, кількості установ виконання покарань, евакуації та переміщення засуджених з районів активного ведення бойових дій, зменшення кількості персоналу. Вважаємо, що перспективним напрямом розвитку кримінально-виконавчої системи є створення нових поліфункціональних установ виконання покарань, спроєктованих з урахуванням безпекових вимог.