Інтеграція стратегій розподілу прибутку диверсифікованих корпоративних структур у систему зеленого фінансування: теоретичні засади та практичні механізми - Маслак, Т. О.; Кособуцький, М.О. (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено теоретичні засади та практичні механізми інтеграції стратегій розподілу прибутку диверсифікованих корпоративних структур у систему зеленого фінансування. Визначено концептуальні підходи до формування моделей розподілу прибутку в умовах переходу до сталого розвитку. Проаналізовано сучасні тенденції зеленого фінансування як інструменту мобілізації капіталу для реалізації екологічно орієнтованих інвестиційних стратегій. Розроблено класифікацію стратегій розподілу прибутку диверсифікованих бізнес-структур залежно від ступеня їх інтегрованості у зелені фінансові ринки. Запропоновано концептуальну модель взаємодії корпоративних механізмів розподілу прибутку з інструментами зеленого фінансування, що враховує специфіку диверсифікованих бізнес-структур та їх ESG-зобов’язання. Сформульовано практичні рекомендації щодо оптимізації систем розподілу прибутку з урахуванням вимог сталого розвитку та зеленої трансформації економіки. Обґрунтовано необхідність запровадження комплексного підходу до управління прибутком диверсифікованих корпоративних структур, що органічно поєднує традиційні фінансові цілі зі стратегічними завданнями екологічної відповідальності. Результати дослідження можуть бути використані корпоративними структурами для формування ефективних систем розподілу прибутку, орієнтованих на принципи зеленої економіки, а також регуляторними органами при розробці відповідної нормативно-правової бази.