Психолого-педагогічні основи створення розвивального освітнього середовища в закладах санаторно-курортного типу - Опалюк, Тетяна Леонідівна (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено теоретичне узагальнення психолого-педагогічних засад створення розвивального освітнього середовища в закладах санаторно-курортного типу (санаторно-курортних закладах, закладах санаторно-курортного типу), діяльність яких поєднує навчання з лікувально-реабілітаційними та оздоровчими заходами. Обґрунтовано, що специфіка контингенту здобувачів освіти (потреба у тривалому лікуванні, реабілітації, щадному режимі, підвищена вразливість до стресу та перевантаження) зумовлює необхідність цілісного проєктування середовища як системи взаємопов’язаних умов: просторово-предметних, соціально-психологічних, змістово-діяльнісних і організаційно-управлінських. Теоретичну основу становлять положення соціокультурного підходу до розвитку (навчання у співпраці як ресурс зони найближчого розвитку), екологічний підхід до розвитку особистості (узгодження впливів мікро- та мезосистем), сучасні підходи до експертизи й проєктування освітнього середовища, а також ідеї шкільної політики сприяння здоров’ю та інклюзивної освіти.