Стратегічні напрями розвитку цифрового маркетингу у формуванні конкурентоспроможності агровиробників - Суходольський, Олексій Станіславович (Академічні візії, 2026)
Стаття присвячена дослідженню стратегічних напрямів розвитку цифрового маркетингу як інструменту формування конкурентних переваг підприємств агропромислового сектору України. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю адаптації вітчизняних агровиробників до умов цифрової економіки та посилення конкуренції на внутрішньому і зовнішніх ринках. Мета статті – систематизація стратегічних напрямів цифрової трансформації маркетингу агровиробників та розробка практичних рекомендацій щодо їх імплементації. Застосовано методи стратегічного аналізу, SWOT-аналізу цифрового потенціалу, експертного опитування керівників маркетингових служб 38 агропідприємств, компаративного аналізу міжнародних практик. Розроблено матрицю стратегічних напрямів розвитку цифрового маркетингу за двома вимірами: рівень технологічної зрілості та конкурентний потенціал. Виділено чотири ключові стратегії: базова диджиталізація, прогресивна адаптація, експериментальна фаза, цифрове лідерство. Побудовано поетапну модель впровадження цифрового маркетингу. Результати дослідження показують, що лише 23% українських агровиробників досягли високого рівня цифрової зрілості, тоді як 54% перебувають на початковому етапі диджиталізації. Встановлено п’ять критичних бар’єрів цифрової трансформації: обмежені фінансові ресурси, брак цифрових компетенцій команди, технологічна фрагментація, опір організаційним змінам, відсутність комплексної стратегії. Обґрунтовано систему з 12 ключових показників ефективності для моніторингу прогресу цифрової трансформації маркетингу. Доведено, що комплексне впровадження цифрових інструментів підвищує ефективність маркетингових інвестицій на 68%, скорочує вартість залучення клієнта на 43% та збільшує частку онлайн-продажів до 34% загального обороту протягом 18 місяців.