Удосконалення функціональної підготовленості футболістів засобами фітнесу - Дразіна (Долгієр), Євдокія Володимирівна; Ігнатенко, Сузанна Олександрівна (Академічні візії, 2026)
Анотація. Метою дослідження є розробка структурованої методики комплексного застосування засобів фітнесу для вдосконалення функціональної підготовленості футболістів з урахуванням етапу підготовки, ігрового амплуа та принципів періодизації тренувального процесу. Для досягнення цієї мети використано експериментальні педагогічні методи, включно з контрольованим тренувальним експериментом, тестуванням фізичних та функціональних показників, аналізом координаційних та стабілізаційних навичок спортсменів, а також методи статистичної обробки даних для визначення ефективності запропонованої методики та корекції навантажень. Результати дослідження показали, що комплексне застосування функціональних, інтервальних та спеціально-спрямованих вправ забезпечує суттєве підвищення фізичної та функціональної готовності футболістів різних вікових груп і рівнів підготовки. У експериментальній групі спостерігалося значне зростання аеробної та анаеробної витривалості, швидкісно-силових показників, координаційних здібностей та стабілізаційного потенціалу м’язів кора порівняно з контрольною групою. Диференціація навантажень за амплуа дозволила цілеспрямовано формувати специфічні фізичні та функціональні якості, необхідні для виконання ігрових завдань, що підвищує ефективність реалізації техніко-тактичних дій на полі. Крім того, регулярний моніторинг інтегральних показників фізичного стану дозволив оптимізувати співвідношення тренувального навантаження та відновлення, що зменшило ризик перевантажень і травм. Наукова новизна дослідження полягає у вперше запропонованій методиці, яка інтегрує функціональні, інтервальні та спеціально-спрямовані вправи, враховує індивідуальні особливості футболістів, їх амплуа та етапи підготовки, забезпечуючи системний розвиток ключових фізичних та функціональних показників. Практичне значення методики полягає у її можливості бути впровадженою у роботу тренерів дитячо-юнацьких спортивних шкіл та професійних команд, дозволяючи підвищити ефективність тренувального процесу, оптимізувати фізичну підготовку спортсменів і знизити ризик травматизму під час активних навантажень.