Зміни показників кардіореспіраторної системи спортсменів 15-16 років зі змішаних єдиноборств ММА під впливом експериментальної програми побудови тренувального процесу на етапі спеціалізованої базової підготовки - Шостак, Віталій Валентинович; Іванська, Олена Василівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглядається проблема оцінки ефективності нових програм побудови тренувального процесу для спортсменів 15-16 років, які спеціалізуються у змішаних єдиноборствах ММА та займаються цим видом спорту на етапі спеціалізованої базової підготовки. Мета роботи – вивчити динаміку показників серцево-судинної системи та системи зовнішнього дихання атлетів 15-16 років зі змішаних єдиноборств у підготовчому періоді річного макроциклу під впливом тренувальних занять за експериментальною програмою побудови тренувального процесу, яка передбачає комплексне використання засобів спортивних ігор (волейбол, футбол, гандбол). У дослідженні взяли участь 20 атлетів віком 15-16 років, які займаються змішаними єдиноборствами ММА на етапі спеціалізованої базової підготовки. Моніторинг функціонального стану кардіореспіраторної системи проводили з використанням традиційних фізіологічних методів та комп’ютерної програми експрес-діагностики «ШВСМ-інтеграл-юніор». Результати проведеного дослідження переконливо свідчили про високу ефективність запропонованої нами програми побудови тренувального процесу, про що свідчили більш істотні, в порівнянні з контрольною групою спортсменів, позитивні зміни у поточному функціональному стані систем кровообігу та зовнішнього дихання у атлетів експериментальної групи: к завершенню дослідження для них був характерний нижчий ступінь функціональної напруги регуляторних механізмів (на 11%), більш високі значення показника ефективності роботи серця та адаптаційного потенціалу (відповідно на 14% та 25%), систолічного об’єму крові та загального периферичного опору судин (на 7%), часу затримки дихання на вдиху та видиху (на 105 та 14%), індексу гіпоксії (на 19%), індексу Скибінського (на 24%) та більш кращі величини рівнів функціонального стану системи кровообігу та зовнішнього дихання (на 9%). У цілому результати проведеного дослідження свідчили про високу ефективність запропонованої нами програми побудови тренувального процесу для атлетів зі змішаних єдиноборств 15-16 років на етапі спеціалізованої базової підготовки та про можливість її практичного використання у тренувальному процесі спортсменів вказаного віку та спортивної спеціалізації.