Економічна експертиза в системі управління національним господарством України: інституційна роль та функціональне призначення - Морозова, Олена (Академічні візії, 2025)
Анотація. Метою дослідження є обґрунтування сутності, функцій, значення та практичної ролі економічної експертизи в системі управління національним господарством, а також визначення її впливу на підвищення якості управлінських рішень і результативності державної економічної політики. Об’єктом дослідження являються процеси економічного оцінювання, аналітичного супроводу та експертного забезпечення управлінських рішень у системі функціонування національного господарства. Доведено, що економічна експертиза в системі управління національним господарством являється однією з ключових складових формування обґрунтованої державної економічної політики, оскільки саме вона забезпечує професійне оцінювання рішень, програм, механізмів регулювання та наслідків їх реалізації з позиції ефективності, доцільності, ресурсної забезпеченості й соціально-економічної результативності. Розкрито сутність економічної експертизи в системі управління національним господарством, обґрунтовано її актуальність і важливість у сучасних умовах, а також визначено місце у формуванні обґрунтованих управлінських рішень на рівні держави, галузей і окремих напрямів економічної політики. Узагальнено, що економічна експертиза являється спеціалізованим інструментом професійного оцінювання економічних процесів, програм, проєктів, регуляторних рішень і наслідків їх реалізації, який надає можливість поєднати аналітичне опрацювання даних, прогнозування, виявлення ризиків і коригування параметрів державного впливу. У дослідженні охарактеризовано основні функції економічної експертизи, зокрема діагностичну, прогностичну, запобіжну, коригувальну та контрольну, а також визначено базові принципи її здійснення, серед яких об’єктивність, незалежність, системність, комплексність, професійна компетентність і практична орієнтованість. Окрему увагу приділено ролі економічної експертизи у бюджетній, інвестиційній, інноваційній, регуляторній та антикризовій політиці, де вона постає важливою складовою підвищення результативності державного управління, раціонального використання ресурсів, зниження ризику помилкових рішень і зміцнення економічної безпеки. Разом із цим визначено основні проблеми розвитку економічної експертизи, серед яких формальний характер окремих експертних процедур, недостатня якість інформаційної бази, нерівномірний рівень методичного забезпечення та потреба у ширшому використанні сучасних аналітичних підходів і систем на базі штучного інтелекту.