Концептуальні детермінанти формування системи економічної експертизи у діяльності суб’єктів господарювання України - Морозова, Олена (Академічні візії, 2025)
Анотація. Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні та систематизації концептуальних детермінантів формування системи економічної експертизи у діяльності суб’єктів господарювання для підвищення обґрунтованості управлінських рішень, якості аналітичного супроводу та рівня економічної безпеки. В статті розкрито сутність і науково-прикладне значення концептуальних детермінант формування системи економічної експертизи у діяльності суб’єктів господарювання. Обґрунтовано актуальність теми з огляду на ускладнення умов господарювання, посилення вимог до достовірності економічної інформації, зростання потреби у своєчасному оцінюванні ризиків, втрат, відхилень і наслідків управлінських рішень. Визначено, що система економічної експертизи являється не лише інструментом перевірки окремих фактів господарської діяльності, а цілісною складовою управління, яка поєднує аналітичне оцінювання, контроль, доказове обґрунтування висновків і формування практичних рекомендацій. Узагальнено сутнісні характеристики економічної експертизи, її функції, інформаційну базу, місце в системі управління підприємством, а також окреслено основні детермінанти її формування, серед яких інституційні, організаційні, економічні, інформаційні, методичні та кадрові. Окрему увагу зосереджено на структурних складових побудови системи економічної експертизи, зокрема на її меті, завданнях, суб’єктах, об’єктах, принципах функціонування та порядку використання отриманих висновків у практиці управління. Доведено, що належне формування такої системи надає можливість підвищити якість управлінських рішень, посилити контроль за ресурсами, мінімізувати економічні ризики, зміцнити економічну безпеку та забезпечити вищий рівень обґрунтованості господарської діяльності. Зроблено висновок, що дослідження концептуальних детермінант формування системи економічної експертизи має вагоме значення як для розвитку економічної науки, так і для практики управління сучасними суб’єктами господарювання.