Формування антикрихких бізнес-моделей релокованих підприємств на засадах кваліметрії, ентропійного аналізу та стратегічного управління - Перевозова, Ірина (Академічні візії, 2025)
Анотація. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні теоретико-методичних засад і розробленні науково-прикладних підходів до формування антикрихких бізнес-моделей релокованих підприємств із використанням кваліметрії, ентропійного аналізу та стратегічного управління. Об’єктом дослідження є процеси формування, адаптації та стратегічного розвитку бізнес-моделей релокованих підприємств в умовах нестабільного зовнішнього і трансформованого внутрішнього середовища. Доведено, що формування антикрихких бізнес-моделей релокованих підприємств на засадах кваліметрії, ентропійного аналізу та стратегічного управління являється не просто окремим науковим напрямом, а цілісним підходом до переосмислення розвитку підприємства в умовах тривалої нестабільності, просторового переміщення, розриву усталених господарських зв’язків і постійної зміни параметрів зовнішнього середовища. В статті обґрунтовано теоретико-методичні засади формування антикрихких бізнес-моделей релокованих підприємств на основі поєднання кваліметрії, ентропійного аналізу та стратегічного управління. Узагальнено наукові підходи до трактування релокації підприємств, антикрихкості бізнес-систем, оцінювання якості бізнес-моделі та виявлення дестабілізуючих процесів у діяльності підприємства. Доведено, що в умовах високої невизначеності, розриву господарських зв’язків, зміни просторової локалізації бізнесу й трансформації внутрішнього та зовнішнього середовища релокованим підприємствам недостатньо орієнтуватися лише на відновлення операційної стійкості, оскільки пріоритетним постає формування такої бізнес-моделі, яка здатна не лише адаптуватися до кризових викликів, а й використовувати їх як джерело організаційного оновлення та конкурентного зміцнення. Розкрито роль кваліметрії як інструменту комплексного оцінювання якості бізнес-моделі за системою критеріїв, що охоплюють стратегічну узгодженість, ресурсну стійкість, операційну гнучкість, кадрово-організаційну спроможність і цифрову підтримку управлінських процесів.