Правове регулювання обігу криптовалюти: сучасний стан і перспективи - Ковбас, Ігор Васильович; Солодан, Катерина Володимирівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено актуальний стан нормативно-правового регулювання обігу криптовалюти в Україні в умовах розвитку цифрової економіки та інтеграції України у європейський правовий простору. Встановлені підходи до визначення правової природи криптовалюти як нематеріального цифрового активу, що функціонує на основі технології розподіленого реєстру та виступає об’єктом цивільних і фінансових правовідносин. Приділено увагу співвідношенню таких понять як «криптовалюта», «віртуальний актив», «токен», «цифровий актив», що дозволяє визначити місце криптоактивів у системі об’єктів цивільних права та уникнути термінологічної невизначеності. Досліджено деякі моделі публічно-правового регулювання ринку криптоактивів, зокрема фрагментовану публічно-правову модель США та гармонізовану комплексну публічно-правову модель ЄС, яка базується на уніфікації правил функціонування ринку, ліцензуванні послуг і підвищенні стандартів захисту інвесторів. Встановлено, що українська публічно-правова модель перебуває на етапі становлення та потребує доктринального обгрунтування, чіткого розподілу повноважень між регуляторами, удосконалення механізмів фінансового моніторингу й податкового врегулювання. Обґрунтовано, що імплементація міжнародних стандартів та гармонізація з правом ЄС повинні відбуватися поступово та системно, з урахуванням правової природи криптоактивів і необхідності чіткого балансу між інноваційним розвитком та фінансовою стабільністю. Зроблено висновок, що подальше вдосконалення нормативно-правового регулювання обігу криптовалюти повинно відбуватися шляхом формування нормативно-правового поля, яке передбачатиме легітимність операцій із криптоактивами, захист прав учасників ринку та інтеграцію України до європейського ринку цифрових фінансів.